En Güzel Alsas Köyleri ve Alsas Şarap Rotası

Puslu gri bir havada, kiralık kırmızı Fransız arabamızla  köy yollarında ilerliyoruz.Radyoda Mendelsshon'un (E Minor Ops 64) keman konçertosu çalıyor.Güneş, bulutların arasından bir görünüp bir  kayboluyor. Önümüzde uzayıp giden uçsuz bucaksız yolun her iki tarafındaki tarlalardan adeta mahsül fışkırmış.Tabiat Ana bu bölgeye bonkör davranmış.Mısır, lahana, patates ama en çok asma.Gözün görebildiği her yer özenle budanıp sezona hazırlanan simetrik asma ağaçları ile dolu.Her yer ama her yer.Çünkü burası Alsas ( Alsace).


Alsace,Fransa
Rhen Nehrinin batı kıyısında yer alan, Alsas bölgesi, görsel bir şölene ev sahipliği yapıyor .Ve henüz haberdar olmasak da ilerleyen günlerde bu görsel şölen,  ziyafete ve yaşama sevincine dönüşecek.

Alsas, günümüzde Fransa sınırları içinde yer alsa da, tarih boyunca kah Alman kah Fransız işgalini yaşamış, sık sık yönetim değiştirmiş. Bu durum mutfak, mimari vb... kültürel alanlarda olduğu gibi günlük yaşamda da etkisini gösteriyor. Örneğin Yes/No kadar bile İngilizce bilmeyen köylüler, hem Almanca hem de Fransızca konuşuyorlar.Yöre halkı,doğanın bahşettiği bereketin kıymetini bilmiş, toprağı iyi işlemiş, yanı sıra kültürüne, geçmişine , yaşlı köylerine, sımsıkı sarılmış, sahip çıkmış.Korunan güzellikler ve  kozmopolit miras,turistik bir ikona dönüşmüş.Alsas bugün, binlerce turistin ziyaret ettiği şarap rotasına, ikonik köylere, çeşitli doğa sporlarına, Noel pazarlarına ,gurme restoranlara  sahip romantik bir bölge.Bölgeyi ziyaret etmek için çok neden var.Herkes kendine en uygun olanın peşinden gidecek.Benim bu ikinci ziyaretimin amacı ise Alsas Şarap Rotası ve köyleri... Hikayem uzun, anlatmaya bir an önce başlayayım.

Alsas Bölgesine Nasıl Gidilir?
Bölge halkı en çok başkent Strasbourg(Alsas Bölgesi başkenti) Havaalanını kullanıyor.Keza civar iller olan  Frankfurt ve Stuttgart üzerinden de ulaşılabilir.Ancak en uygun bütçeli uçuşlar, Basel-Freiburg-Mulhouse Havaalanı'na  oluyor.Bu sevimli havaalanı ile daha önce yazdığım yazıya buradan ulabilirsiniz.
Gezginliğin temel öğretisi, optimum koşullar ile seyahat etmek olduğundan,biz de Basel'e doğru yola çıkıyoruz.Bölgeye ikinci gelişim olduğunu belirtmiştim.İki yıl önce ani bir kararla ama sadece hafta sonu için geldiğimde tadı damağımda kalmıştı.İlgili yazılara buradan ve buradan  ulaşılabilir.Strasbourg başta olmak üzere, Alsas yöresi tekrar tekrar gelinecek yerlerden. Lafı fazla uzatmayayım; İstanbul Sabiha Gökçen'den Basel'e iki saatlik yolculukla ulaşıp, köyleri ve Strasbourg'u kolaylıkla gezebilecek bir rota belirleyebilirsiniz.

Alsace Bölgesinde Ulaşım Nasıldır?
Alsas bölgesinde ulaşım nasıldır? Köyler arasında ulaşım nasıldır?Pek çok kaynakta, tren ve otobüs seçenekleri olduğunu , köyler arasında shuttle araçlar ile erişilebileceğini okudum.Havalanın kendi internet sitesinde de seçeneklere dair bilgiler var.Ancak bizim tercihimiz araç kiralamak oldu.Aksi halde yazımın giriş kısmında belirttiğim o masalsı köy yollarından geçemez ve şarap rotasının ruhunu hissedemezdik.Strasbourg'da da, şarap rotasındaki köylerde de otopark konusunda sorunu yok.Köylerde ücretsiz otopark alanları bulmak mümkün.Strasbourg'da ise akşam 7-sabah 7 asarası otoparklar ücretsiz ve şehrin her yerinde otopark bulmak mümkün.Araç kiralarken dikkat edilmesi gereken önemli konular ise:

1)Mümkünse önceden rezervasyon yapın.Havaalanından kiralama yapmak daha maliyetli oluyor.
2)Fransa tarafından kiralayın.İsviçre tarafında fiyatlar da koşullar da değişebiliyor.
3)Havaalanın pek çok girişi var, kiralamayı hangi ülkeden yaptıysanız o ülkeden giriş yapmayı unutmayın.
4)Havaalanın hemen girişinde bir benzin istasyonu var.Otomatları kullanarak benzin alabiliyorsunuz.

Alsas Bölgesinde Gezilecek Yerler Nereler?
Zamanı etkin kullanabilmek için gezilecek yerlere karar vermek çok önemli.Zira bölgede görülecek pek çok köy, kasaba,müze, restoran ve gelmişken göreyim diyeceğiniz  şehirler var.Hatta yakınlardaki outlet avm yi de güzergaha eklerseniz en az yarım güne daha  ihtiyacınız olacak demektir.Ya da  o masalsı köylerin birinde sarhoş olup tembellik yapmak ta planın bir parçası olabilir.Bölge son dönemde Türkler arasında oldukça popüler. Ama naçizane tavsiyem, bu geziyi sadece kurabiye evlerin önünde fotoğraf çekilip instagramda paylaşılacak  ya da tart flambe yiyip ucuz beyaz şarap içilecek bir tatil gibi düşünmeyin.Çok daha fazlası var, kendine göre keşifler yapıp, zamanı ve hatta varoluşu sorgulayabileceğiniz  (içilen onlarca üzüm suyundan sonra varoluş sorgulanmaya başlanıyor, evet !) bir bölge Alsace. Ben yazımı birkaç parçaya bölerek, alternatif Alsas seyahetleri hazırladım. Yazı dizisinin ilk Alsas Şarap Rotası... Deneyimlerimin ilham vermesi dileği ile...

Ecomusée d'Alsace (Alsas Ekoloji Müzesi)






Havaalanına sadece 40 km uzaklıkta.Alternatif  başlangıç noktası olabilir.Eko Müze, geleneksel bir Alsas köyü mizanseninde inşa edilmiş.Köydeki tüm binalar, Alsas'ın çeşitli bölgelerinde yıkım için ayrılan binalarmış.Kültür mirasına sahip çıkan bir grup, evleri bu araziye getirip yeniden inşa edilmesini sağlamış.Eşyalar, objeler ve kıyafetler yine bölge köylerinden toparlanarak hazırlanmış.Tamamen gönüllü bir oluşum ve yıllar süren bir hazırlık ile adeta 1900'lerin başında zamanı durdurmuşlar, gerçek  geleneksel bir köy inşa edilmiş.Müzeye giriş ücretli ve yılın belli dönemlerinde kapalı oluyor.Şanslıysanız, ziyaretiniz müzenin  açık olduğu zamanlara denk geldiyse ve özellikle de çocukla seyahat ediyorsanız Ecomusée d'Alsace hoş bir deneyim sunabilir.Köy gezintisi dışında, yine mevsime ve günlere göre değişen etkinlikler de oluyor.İçinde hoş bir winstub (Alsas usulu geleneksel restoran) nefis pastane ürünleri servis eden bir fırın, geleneksel mimaride küçük bir otel ve karavan parkı da var. Müzenin otoparkının çatısı güneş enerjisi panellerinden oluşuyor.Yani aynı zamanda kendi enerjilerini de üretiyorlar.Müze ile ilgili detaylı bilgi ve bilet satın almak için burayı tıklayabilirsiniz.

Şarap Rotası ve Köyler

Alsas Şarap Rotası 170 km uzunluğunda dillere destan bir rota.Her biri tablo güzelliğinde kusursuz küçük köyleri ve unutulmaz manzaralari içeriyor.Köylerin tamamını gezmek tercih meselesi olsa da, kısıtlı zamanı olanların tercih ettiği belli başlı popüler köyleri anlatacağım.Aslında anlatacaklarımdan daha fazlasını gezdim. Ama gördüğüm bazı köyler terkedilmiş gibiydi, sokaklar boş, dükkanlar kapalıydı, bir kısmı ise tek caddeli küçücük köylerdi ve sokakta tek tük çocuklar oynuyordu.Yani rotadaki tüm köyleri gezmeye çalışmak sanıldığı kadar efektif olmayabilir.

Alsas Köy Yolları

Equisheim



Equisheim köy meydanında gün batımı

Bölge'nin en güzel köyü.Bazı kaynaklarda Fransa'nın en güzel köyü olduğunu da okumuştum.Üzüm bağları ile çevrili Equisheim, dar sokakları ,çiçeklerle süslenmiş binaları ve geleneksel mimarisi ile görülmesi gerekenler listesinde en üst sırada yer alıyor. Küçücük bir köy.Meydanda 13.yy. dan kalma sarı kumtaşından yapılmış kilisesi, ortadaki etkileyici heykel ve heykelin etrafındaki  hediyelik eşya  kulubeleri sıcak bir atmosfer oluşturuyor.Benim Equisheim'da birkaç gün konaklama fırsatım oldu.Hem havaalanına hem Colmar'a hem de diğer görülecek köylere yakın.Akşamları sarı ışıkla aydınlatılmış tenha sokaklarda yürümek, kahvaltıda, yanyana dizilmiş renkli kurabiye evleri izleyerek taze kuruvasan ve kahve ile şenlenmek, öğleden sonra, güneş henüz gülümserken, üreticiden alınmış harikulade şarabı köy meydanında yudumlamak.... Konakladığımız Brit Hotel , köyün hemen girişinde, klasik Alsas mimarisine sahip, tertemiz, sevimli bir oteldi.Aynı zamanda bölgedeki diğer seçeneklere göre fiyatı da oldukça ekonomik, gönül rahatlığı ile tercih edilebilecek bir otel. Oteli incelemek ve rezervasyon yapmak için burayı tıklayabilirsiniz.


Alsas Otel Girişi




Riquewihr

Equisheim 'a yirmi dakikalık sürüş mesafesinde.Vadiye kurulmuş olan Riquewihr'in da etrafı üzüm bağları ile çevrili.Yine Fransa'nın en güzel köylerinden biri olarak biliniyor.Equisheim'a göre daha hareketli, daha fazla alışveriş seçeneği ,restoranlari ve winstub lar var.Riquewihr'in şarapları bölgenin en önemlilerinden.Pek çok üretici mahzende tadım turu, rehberli bağ turu gibi aktiviteler düzenliyor.Rotaya muhakkak eklenmeli.

Kaysersberg
Riquewihr ile Equisheim arasında.2017 yılının en sevilen köyü seçilmiş.Pempe kumtaşından inşa edilmiş tarihi köprüsü,Kutsal Haç Kilisesi,çeşmeleri ve diğer tarihi eserleri ile imparatorluk döneminden kalma bir köy izlenimi veriyor. Ormanlık alana yakın olduğundan yürüyüş ya da kamp yapmak isteyenler tarafından daha çok tercih ediliyor.

Zellenberg
Riquewih'den yürüyerek bile gidilebilir. Sadece birkaç km uzaklıkta.13.yy. dan kalma şehir suları hala ayakta ve tepelere yuvalanmış leylekler çok sevimli.Leylek, bu bölgenin sembollerinden biri ve olur olmaz yerlerde yuvalarını görünce nedenini anlıyorsunuz.Zellenberg'de şarapları açısından önemli köylerden biri.

Ribeauville
Riquewihr'e çok yakın yani yine şarapçılık açısından önemli bir köy.Ancak biz sadece içinde geçip, bir tur atmakla yetindik.Pek çok festival ve etkinliğe ev sahipliği yapıyor ve oldukça popüler.Diğerlerine nazaran kalabalık, havuzlu,spa lı lüks otelleri ile pahalı bir köy.

Enfes Fransız makaronları her köyde...
Thann
En güzel manzaraya sahip köy bu olmalı.Bağlar ve Alsas Ovası'nın köyden görünümü harika,izlemeye doyulmuyor.Thann ayrıca en iyi korunmuş köylerden biri, mimarisi de farklı ve bakımlı tarihi binaları görülmeye değer.

Thann



Bergheim
Kaysberg ile Riquewihr arasında.Köyün esrarengiz, gotik bir havası var.Geçmişte cadıların yaşadığı,büyü ve büyücülük üzerine söylencelerin olduğu bu köyde lezzetli şarap tadımları yanı sıra Musée de la Sorcière (Cadı Müzesi) de gezilebilir.

Obernai
Obernai,Equisheim'a yetmiş km uzaklıkta. Ancak çok önemli bir noktada, işlek bir kavşak üzerinde olduğu için daha fazla turist geliyor.Etrafında pek çok fabrika inşa edilmiş, tek geçim kaynağı turizm ve şarapçılık olmadığından da daha kalabalık.İki yıl önce Obernai'yi ilk gördüğümde " yanağından makas almak , öpüp koklamak istediğim bir bebek gibiydi" diye nitelendirmişim. Yazımın tamamına buradan ulaşabilirsiniz. Strasbourg'a giderken ya da dönüşte uğranılabilir. Ya da Obernai'ye dek tüm köyler gezilerek de gidilebilir.


Yorumlar