En İyi Alman Biraları

Dünyanın en iyi,en lezzetli biralarını Almanya'da içebileceğimizi biliyoruz. Peki biranın, dünyanın en eski içeceklerden biri olduğunu biliyor muydunuz?

İran’da MÖ 3.yy a ait  bira kalıntılarına rastlandığı,Sümer ve Babil vb.. medeniyetlerde de  üretildiği hatta Mısır’da piramitlerin yapımında çalışan işçilerin her öğlen taze mayalanmış birayla beslendikleri artık bilinen gerçekler.
Hatta işçilerin bira verilmeyince isyan çıkarıp çalışmayı bıraktıkları ve piramitlerin bu nedenle yıllarca tamamlanamadığı da pek çok kaynakta yer alıyor.

Genelde tarım tabanlı toplumların içtikleri bu içecek, ekmek gibi mayalanıp , çelik kazanlarda çeşitli baharat/otlarla çeşnilendirilerek hazırlanıyor, güç ve enerji veriyor,soğuktan koruyor.
Almanya’da ise M.S. 3.yy’dan beri üretildiği biliniyor.
Önceleri köylerde, kadınlar tarafından ekmek ile beraber hazırlanıyor. Zamanla nedendir bilinmez  keşişler tarafından ve manastırlarda üretilmeye başlanıyor.
Bugün bilinen en eski bira markalarından biri olan Weihenstephan’nın Bavyera'daki Weihenstephan manastırındaki keşişler tarafından 8.yy başlarında üretilmeye başlandığına dair kanıtlar olduğu söyleniyor.
Alman’lar disiplinli ve kuralcı kültürleri ile bira üretimi konusunda standartlar belirlemeyi, regülasyon geliştirmeyi ihmal etmiyorlar.
18.yy’da halk kahveyi biraya tercih etmeye başlayınca  Prusya kralı Frederick, kahveyi yasaklıyor. Savaşları kazanan güçlü Germen askerlerinin bira sayesinde başarılı olduklarını ve güçlü kuvvetli Alman soyunun devamı için bira içilmesini salık veriyor.

Tüm bu tarihsel süreç sonunda bira, Almanya’nın en iyi, en güvenilir, bol çeşitli, lezzetli içeceği haline geliyor.

Günümüzde dünyanın pek çok yerinde butik bira üretimi yapan üreticiler ve enfes biralar var.Amatör olarak evlerde geleneksel usullerle de bira üretiliyor.Ama Almanya'da bira; tarihin, günlük yaşamın bir parçası.Sabah erken saatlerde ellerinde bira şişeleriyle dolaşanları görmek mümkün ve bu durum normal karşılanıyor.Alman biralarında kalite ve lezzeti beraberinde getiren en önemli unsurun, kültürleriyle harmanlanmış olmasına bağlıyorum.Bira eksperi olduğumu iddia edemem, hatta alkol tüketimim bile sınırlıdır.Almanya söz konusu olunca biraya ayrı bir dosya yapmamak olmaz deyip işe koyuldum.Aşağıda kendi deneyimlerim ve araştırmalarım sonucunda, içenlerin pişman olmayacağı az sayıda biradan söz edeceğim.Almanya'da burada okuyacaklarınızdan çok daha fazlası var.Kendi birasını üreten mekanlarda, taze biranın tadına varabilir, festivallerde, sokak partilerinde, pazarlarda envai çeşit bira bulabilirsiniz.Mesela  Düsseldorf'a yolunuz düşerse, dünyanın en uzun  barında (Altstadt) mekanların dışına taşan kalabalıklara karışıp, canlı müzik dinleyerek biranın ve eğlencenin nasıl iç içe geçtiğini görebilirsiniz.Ya da günün birinde Oktoberfest'e katılırsanız, unutulmayacak bir deneyim yaşayabilirsiniz.Şimdilerde pandemi nedeniyle evlerden  çıkamadığımız için bu yazı ile hayal kurup, gelecekteki seyahatlerini planlayabilir, belki bana minicik bir teşekkür bile edersiniz.

Lager mi Ale mi?

Dünyadaki 2 temel bira çeşidi, lager ve ale.Aradaki fark, mayalama işlemi sırasında fermantasyonda kullanılan maya çeşidi. Ale, fermantasyon kabının üst kısmında mayalanan "üst fermantasyon" maya suşlarını kullanıyor. Lager ise, fermantasyon kabının dibinde fermente olan "alt fermantasyon" mayalarını. Genellikle, lager biralar ale ye göre  daha düşük sıcaklıklarda demleniyor. Bundan sonrası damak tadına kalmış.Benim tercihim Ale ve Alman’ların çok iyi yaptığı  Wheat beer , yani buğday birası.Türkiye’de de bu bira çeşitlerini (daha yüksek fiyatlara olsa da ) bulmak mümkün. Almanya’da ise 500 ml’lil şişelerde ort 1 ila 1.30 Euro arasında satılıyor. 

Aşağıdaki liste ile Almanya'da içebileceğiniz en lezzetli bira çeşitlerini ve bira markalarını  anlatacağım.Ayrıca bira fiyatları ile de ilgili fikir sahibi olacaksınız. Liste benim seçimlerimden oluşuyor ama farklı sitelerden ve bloglardan da kontrol ettiğimde yalnız olmadığımı gördüm.

En lezzetli Alman biraları

1-Franziskaner 



Açık ara en sevdiğim bira.Yumuşacık, hiç rahatsız etmiyor, lezzetli.Bavyera bölgesinden tam bir weisbierre. Alkolsüz ve yüksek alkollu çeşitleri de var.








2- Helles 



Yine Bavyera bölgesinden bir wiesbierre. Almanya'da en çok tüketilen ve en çok önerilen biralardan.








3-Störtebeker



Keskin kokusu ve daha sert bir tadı var.Fiyatı da biraz daha yüksek.Her köşe başında bulamayacağınız özel bir lezzet.








4-Edelstoff


Almanya'da çok tüketilen biralardan biri.Diğerlerine oranla biraz daha sert.











5-Ayinger

Hakkında pek çok methiye okumuştum. Kimilerine göre en iyi biralar arasında ilk 3 arasında. Hoş kokusu ve aroması var , yumuşak içimli.










6-Berliner Kindl

Berlin bölgesinde daha çok Pilsen türü bira var.En ünlüsü Berliner . Pilsen sevenler için iyi bir tercih olabilir. Benim en sevdiğim Pilsen birası ise Berliner Kindl oldu.Curywurst yanında hemen her mekanda bulmak mümkün.










7-Früh
 Früh, Köln bölgesine ait lager tipi bir bira.Köln bölgesinin en eski, en bilinen bira markası. Köln 'de kendi ismi ile bir Cafe Bar tarzı mekanları var.Şık garsonlar tepsilerde taze bira servis ediyor, minik bardakların biri boşalınca hemen diğeri geliyor.Oldukça lezzetli,aroması güçlü bir bira.








9- Braumanufaktur


İçtiğim en ilginç bira.Organik bir bira çeşidi ancak turşu aromalı.Tam olarak tuzsuz ve asitli turşu suyu gibi.Merak edenler için denemelerini ama büyük beklentiler içine girmemelerini öneririm.

Almanya'da her damak tadına uygun, alkolsüz, yüksek alkollü,daha da yüksek alkollü,limonlu,zencefilli,elmalı,sade gazozlu... Pek çok çeşit, pek çok marka, bölgelere göre ayrılan, sadece festival dönemlerinde üretilen biralar var.Patates, et, sosis,turşu vb... geleneksel lezzetlerine usulca eşlik ediyor.

Yorumlar

  1. içilir efem tadında...
    Bloguma beklerim: Şiirler Güzelsözler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İçilmez mi ? :)Biraz geç oldu ama blogunuzu takibe aldım :)

      Sil
  2. Bira favori içkilerimden biri ama ne yazık ki yukarıda saydıklarınızın çoğunun tadına bakma imkanım olmadı. Bilgi için teşekkür:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında bir kısmı Türkiye'de bulunuyor. Olmadı Almanya'ya yolunuz düşünce artık:)

      Sil
  3. Alman birası mı :) Sadece bira içmek için bile almanyaya gidebilirim :):)

    YanıtlaSil
  4. Hayalim olan oktoberfest e gitme fırsatı buldum, ikinci sıradaki augustiner helles bier hayatımda içtiğim en lezzetli bira doygun bir tadı var ve nasıl sarhoş olduğunuzu anlamıyorsunuz. Bu arada gittiğim her yerde yerel biralarin tadına bakarım ama augustiner kalitesinde biraya rastlamadım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de denemiştim ancak belirttiğiniz gibi bir iz bırakmamış bende.Elbette listeler subjektif değerlendirmelere dayanıyor.Yine de paylaşımınız için teşekkür ederim.Okuyucuların bu öneriyi de muhakkak dikkate alacağını düşünüyorum.Sevgilerimle

      Sil

Yorum Gönder