Ada denizi bir başka mavi oluyor, sahile uzanan irili ufaklı çakıl taşlara değen dalga sesleri ve aralarında dolaşan minik yengeç tıkırtılarından başka ses de yok. Uzunluğu en fazla iki km olan bu sahilin sonunda , boyası yer yer dökülmüş , mavi , tek katlı , eski bir ev var. Ev neredeyse denizin içinde sayılır, parmaklıklarla çevrilmemiş balkonundan bir adım atınca , deniz… Verandasında her zaman birkaç eski tahta sandalye olur, içeri girip çıkan bir de yaşlı kadın görmüştüm .
Komi Plajının sonundaki bu ev, Sakız Adasının ruhunu yansıtıyor ; olgun, sakin , belli ki görmüş geçirmiş, sonra da oluruna bırakmış.
Sakız yani Chios (Xios) , vakti zamanında Yunanistan’nın en zengin bölgelerinden biriymiş.Halk denizcilik ile uğraşıyor , bir yandan sakız ticareti yapılıyormuş. Bir elleri yağda bir elleri balda hayat yakın zamana dek devam etmiş. Türkiye’ye çok yakın olmasına rağmen turizm ancak son 15 yılda gelişmeye başlamış. Göçmen sorunu yaşanmaya başlamadan önce adaya Avrupa’dan ve Yunanistan’nın başka bölgelerinden gemilerle turistler gelirdi. Artık daha az Avrupa’lı daha çok Türk geliyor. Ve parklarda dilenen , ışıklarda cam silen Suriye’li çocuk manzaları burada da var. Her neyse ; her güzelin kusuru vardır , en iyisi Sakız’ın güzelliklerini anlatayım.
Sakız Adası ‘na Nasıl Gidilir
Çeşme’den her sabah ve akşam günde iki kez feribot seferleri yapılıyor. Bayram seyran dönemlerinde ek sefer oluyor. Arabanızı götürecekseniz, Shengen kuralları geçerli ,seyahat acentesine önceden bildirilmesi gerekiyor. Birkaç alternatif acente var, fiyatlar makul. Shengen yoksa kapı vizesi almak için iki gün öncesinde işlemlerin yapılması yeterli oluyor. Acentelerin web sitelerinde tüm detaylar var. Bugün Beykoz’dan Kadıköy’e 65 dakikada gittim, Çeşme’den Sakız’a gitmek 30 dk sürüyor.
Sakız Adası’na Ne Zaman Gidilir?
Bayram vb… dönemlerde iskele de pasaport kontrolü de yoğun oluyor, uzun süre ( 1 saatten fazla ) beklemek gerekebilir. Sistemler eski, liman dökülüyor, yakışıklı polisler aheste. İklimi Çeşme gibi hatta ada olduğu için biraz daha sert rüzgar esiyor. Haziran ve Eylül aylarında akşamları serin . Nadir de olsa bu aylarda sert rüzgarlar nedeniyle feribot seferleri iptal edilebiliyor.
Sakız Adası'n da Nerede Kalınır ?
Adada araç kullanma durumuna göre değişir. Araç yoksa ( limanda bir sürü araç kiralama ofisi var ve fiyatlar diğer Avrupa şehirlerine göre uygun) şehir merkezinde mesela Karfas’da , varsa en iyisi Kambos. Çok yıldızlı otel de var apart daireler de.Adanın eski sakinleri olan zengin denizci ailelerin konaklarından dönüşmüş butik otellerde, portakal bahçeleri içinde , cırcır böcekleri sesleri arasında tatiliniz rüyaya dönüşebilir. Bizim tercihimiz her zaman Kambos’dan yana. En sevdiğim ve rahat ettiğim mekan ise 3Margarites . Dört odalı bu minik butik otel, portakal ve limon bahçesi içinde, tavuk, tavşan ve kedi gibi bilimum sevimli hayvanın etrafta dolaştığı, sıcacık bir otel. Bahçeden domates , salatalık toplamak serbest. Maria'nın her sabah kahvaltı için hazırladığı ev yapımı tatlı ve börekleri, annesinin hazırladığı limonatayı ve tıka basa doldurulmuş buzdolabını da anlatmadan geçemeyeceğim.
Önemli hatırlatma; konaklama seçeneğinde kahvaltı olmasına dikkat edilmeli, zira adada kafeler çok geç açılıyor. Ada halkının işe giderken uğradığı pastanelerde börek, pasta , kahve alternatifi de olabilir.Ancak özellikle çocukla seyahat edeceklere küpe olsun istedim.
Önemli hatırlatma; konaklama seçeneğinde kahvaltı olmasına dikkat edilmeli, zira adada kafeler çok geç açılıyor. Ada halkının işe giderken uğradığı pastanelerde börek, pasta , kahve alternatifi de olabilir.Ancak özellikle çocukla seyahat edeceklere küpe olsun istedim.
Sakız Adası'nda Gezilecek Yerler
Sadece bir tane popüler ve giriş ücreti alan plaj var , ben hiç gitmedim . Ama adanın heryerinde denize girilebilir. Dağın başı sayılabilecek yerlerde bile duş, soyunma kabini bulabilirsiniz. Diyelim sıcak bastı , atla kenardan denize, serinleyip devam et yoluna. Yani seçenek çok , ben en sevdiklerimi anlatacağım.
1-Mavra Volia
Muhakkak uğranması gereken, siyah volkanik çakıl taşları ile kaplı bakir bir plaj. Öyle bakir ki şemsiye, şezlong yok. Kuytu bir ağaç gölgesi bulursanız, sahildeki küçük büfeden enfes meze tabağı ve Xios birası almayı unutmayın.
2-Komi Beach
Tüm günü huzurla geçirebileceğiniz , gurme kafe ve restoranlar ile dolu sakin bir plaj. Biz hemen girişteki Maria ‘ın kafesini mesken tutuyoruz ama alternatif çok.
3-Armolia & Pirgi &Mesta , Orta Çağ Köyleri
Bol bol seramik, iyi korunmuş ve restore edilmiş tarihi köy evleri, dar sokakları ve kapı önlerinde oturan siyah giysili yaşlı dul kadınlar … Mesta , en iyi korunmuş olan. Köy girişinde Niko Balatsos’un seramik atölyesine uğramayı , Niko’nun şans getiren seramik kolyelerinden almayı unutmayın.
4-Aplotarias Caddesi
Şehrin merkezindeki trafiğe kapalı , Beyoğlu minyatürü cadde. Özellikle Honduras isimli kozmetik mağazasından çıkmak istemeyeceksiniz.Dört katlı mağazada parfümden şampuana bir kadının isteyeceği her şey var. Cadde boyu butikler, eczaneler, oyuncakçılar ve soluklanacak kafeleri ile tatilin vazgeçilmezi.
Sakız Adası'nda Ne Yenir?
Sakız mutfağı , Yunan mutfağı içinde önemli bir yere sahip. Başta deniz ürünleri olmak üzere , zeytinyağlılar , mezeler bol çeşitli , taze ve lezzetli. Liman çevresinde fiyatlar daha yüksek, turistik mekanlar olduğu için menüler Türkçe , garsonlar Türkçe konuşuyor ve köfte, pizza vs… gibi klasik yemekler de eklenmiş. Benim önereceklerim ise, tatili gurme seyahatine çevirmenize yardımcı olacak.
1-Roussiko
Adanın en iyisi. Thymiana köyünde 3 katlı eski bir konak , iki genç , yetenekli şef tarafından restorana dönüştürülmüş. Haşlanmış ahtapot, kalamar ızgara , limon otlu yahni, kuzu güveç favori .Ancak eğlenceli menülerinden başka bir sürü enfes yemek seçmek mümkün. Sakız’ın en iyi salatası (Greek Salad ; peynir ve kapari ilaveli çoban salata )da burada.
2-Kechimpari
Yani Kehribar , sadece hafta içi, cumartesi ve öğle yemeklerinde açık. Balık ya da et menüsü seçiyorsunuz gerisini onlar hallediyor. Serpme usulü o gün ne piştiyse sofra donatılıyor .
3-Karavela
Komi’deki balıkçınız. Günlük taze olta balıkları , ahtapot, kalamar, jumbo karides bol. Hepsi ada ürünü ama en iyisi ıstakozları. Türkiye’den çok daha uygun fiyatlarda yiyebilirsiniz. Fiyatlar biraz yüksek ama salatası, mezesi , ekmeği, zeytinyağı ile boğazdaki pek çok balıkçıya fark atar.Açık ara, Sakız'da en sevdiğim mekan.
4-Maria’s Cafe
Komi ‘de bir plaj kafesi. Salata, sandviç , patates gibi atıştırmalıklar ve çeşit çeşit tatlıları var. Hepsini Maria yapıyor.
5-Rodi Cafe
Sabah kahve için akşam demlenmek için, güzel şarkılar çalan, güzel garson kızların servis yaptığı şirin, temiz bir kafe.
6-Kronos
Biri sahilde diğer Rodi Kafe yakınlarında iki şubesi olan dondurmacı. Çeşit bol, malzemeler kaliteli, lezzet süper.
7-Kanellos Loukoumades
Mesta Köyündeki lokma tatlıcısı. Bizden farklı olarak bal ve tarçınla servis ediliyor. Tatlısı güzel ve şef çok yakışıklı.
7-Kanellos Loukoumades
Mesta Köyündeki lokma tatlıcısı. Bizden farklı olarak bal ve tarçınla servis ediliyor. Tatlısı güzel ve şef çok yakışıklı.
Denemeden Gelmeyin
Frappe
Bizde çay neyse Sakız’lılar için frappe o. Buzlu kahve gibi düşünün, isteğe göre süt ve şeker ekleniyor.
Sakızlı Şeyler
Sakızlı dondurma, kurabiye, likör , ciklet, sabun, krem , şampuan… Hatta sakızın kendisi de bolca var , almadan gelmeyin.
Xios Birası
Adada üretilen biralar nefis ve ucuz. Her yerde bulmak mümkün.
Ada Peynirleri
Adada üretilen, keçi sütünden yapılma Feta ve Mastello peynirlerini denemeyi , gelirken yanınıza almayı unutmayın.
Farklı bir rotadan Yunanistan seyahati için otobüsle Yunanistan yazımı okumayı unutmayın.
Farklı bir rotadan Yunanistan seyahati için otobüsle Yunanistan yazımı okumayı unutmayın.
İşte böyle bir hikaye Sakız. Böyle yakın ama yine de uzak.
Kostas, “keşke sınırlar olmasaydı” demişti. Keşke…
Yorumlar
Yorum Gönder