Thassos Plajları |
Ne güzel komşumuzdun sen, Yunanistan!
Evde yemek olmayınca çekinmeden yemeğini yediğimiz, annemiz pazardayken kapısını çalıp su istediğimiz, can sıkıntısında bir kahve içip soluklandığımız, sıcacık , samimi komşu,Fahriye Ablamız gibiydin.
Denizden, karadan, havadan; iklim,mutfak, hava hatta neredeyse dil değişmeden hooop diye gidiverirdik. Oysa bu yaz Euro girdi aramıza. Sık görüşemez olduk, burnumuz sızladı, özledik.
Diye gitmeyecek miyiz? Elbette ekonomik bir yolunu bulup, otobüsle gitmeye karar verdik.
Otobüsle Kavala & Thassos’a Nasıl Gidilir?
Bu kadar kolay olduğunu ben de tahmin etmemiştim.Birkaç otobüs firmasının, Yunanistan’a her gün düzenli seferleri var. Otobüs, Bayrampaşa Otogar’dan kalkıyor. Ancak biz o kadar uzun süre otobüs yolculuğu yapmak istemediğimiz için Keşan’a dek kendi aracımızla gittik. Firma ile görüşüp, otobüse Keşan otogarından binecek şekilde bilet işlemlerini tamamladık. Fiyat; kişi başı gidiş-dönüş 200 TL.
Aynı programı izleyecek olanlar için, otobüs kalkış saatini beklerken vakti verimli değerlendirecek bir önerim de olacak:
Barel Bağevi. Tekirdağ’a 20 Km. Keşan’a yaklaşık 100 Km uzaklıktaki mekan, asma bahçelerinin arasında ve küçük bir bağ evi konseptinde tasarlanmış.Mutfakta enerjik bir şef, Eren ve başta Ahmet olmak üzere sempatik servis elemanları sayesinde, kuş cıvıltıları, rüzgarın nefesi ve şarabın demiyle hoş bir sada olarak kalıyor.
Otobüs’ün saat 01:00’de Keşan’dan hareket etmesi gerekiyordu. Ancak yaklaşık 1 saat gecikiyor. Bindikten sonra İpsala’ya varması ise göz açıp kapayıncaya kadar. Karayolu ile Yunanistan’a gidenler, uzun araç kuyruklarını iyi bilirler. Otobüsle, binek araç kuyruğuna girmeden, farklı bir gişeden ve hemen hiç beklemeden geçiyoruz.Türkiye çıkışında ve Yunanistan’a girişte otobüsten inip pasaport kontrolünden geçiyoruz ve bagajlarımız aranıyor. Yunan polisi tarafından ne olduğunu pek anlayamadığımız bir sorun tespit ediliyor. Otobüsteki Yunan vatandaşı bir çift, 2 saat kadar sınır polisi tarafından sorgulanıyor.Benzer bir durum dönüşte de yaşandı. Karizmatik otobüs şöförümüz, hemen her seferde benzer durumlar yaşandığını ve bekleme sürelerinin normal olduğunu anlatıyor. Otobüs personeli deneyimli, nerede ne yapacaklarını çok iyi biliyor ve tüm yolcularla tek tek ilgilenip bilgi veriyorlar.
Ders 1: Otobüsle sınır ötesi bir yolculuk yapılacaksa bekleme sürelerini dikkate alarak mevsimine göre şal, hırka vb… ekipmanlar hazır bulunmalı.
Ders 2 :Çocukla yolculuk yapanların su ve yiyecek tedariği de yapması gerekir, aksi halde otobüsün kek ve krakerlerine talim ediliyor.
Ders 3:Sınırlardaki tuvaletler çok kirli. Peçete,ıslak mendil ve dezenfektan olmadan tuvaletleri kullanmayı aklınızdan geçirmeyin.
Bunların dışında otobüs yolcuğu epey rahattı. Koltuklar bazı havayolu şirketlerinden daha geniş ve önünüzdeki ekrandan bir sürü film izleyebiliyorsunuz.Zaman su gibi akıyor.
Güneşin doğuşunu bir başka ülkede izlemek ise yolculuğun en keyifli anı.
Kavala’ya saat 07:00 civarında ulaştık. Şehir merkezinde, otobüsten indiğimiz duraktan, Thassos Feribotuna bineceğimiz limana 10 dk lık yürüyüşle ulaşıyoruz.Yürüyüş mesafesi kısa olsa da, yokuş aşağı ve bozuk arnavut kaldırımı taşlardan yürümek pek kolay değil. İlk feribot 08:15’de. Biletlerimizi alıp (kişi başı 5 €) kahvaltı için şehir merkezine geri dönüyoruz. Valizimizi ise limanda kuytu bir köşeye bırakıyoruz.
Yunan halkı kahvaltıda çeşit çeşit ve lezzetli börekler tüketiyor. Biz de kalabalığı izleyip meydandaki bir pastaneden birkaç çeşit börek alıyor, yukarıda görselini paylaştığım ama ismini anlayamadığım, güzel kahveleri olan kafeye gidiyoruz. Yunanistan’da iyi kahve içtiğimi söyleyemem. Bolca frappe (soğuk ve sütlü ) tüketiyor ve bunu genellikle granül kahve ile hazırlıyorlar. Filtre kahve ve/veya americano ise diğer Avrupa kentlerindeki gibi her yerde bulunmuyor, bulabildiklerimizin de çok azı lezzetli oluyor.
Kavala’dan Thassos’a Gidiş
Kavala’dan Thassos’un Prinos Limanına günde 2 kez karşıklı sefer yapılıyor. Sefer saatleri mevsime göre değişebildiği için en güncel bilgiye Thasoss Ferries linkinden ulaşabilirsiniz. Ayrıca Keramoti’den Thassos'un Limenas bölgesine de gidilebilir. Keramoti’den gidiş hem daha kısa, feribot fiyatı daha ucuz ve daha sık sefer yapılıyor. Lakin Kavala’dan tekrar otobüse binip Keramoti’ye gitmeyi anlamsız bulduk. Kendi aracı ile yola çıkanlar tercih edebilir.Kavala Keramoti arası 40 km.
Thassos’a Varış
Feribot yolculuğu 2 saat sürüyor. Yolculuğa Mytos ile başlayıp, martıların, gökyüzünün,deniz kokusunun ve mavinin tadına çıkarıyoruz. Feribotlar eski ve koltuklar rahat olmasa da yolda olmak güzel ve şimdi güzel şeylere odaklanma zamanı.
Thassos Feribotundan |
Thassos’da Ulaşım
Thassos 380 Km2 lik büyük bir ada. Plajlar ve gezilecek bölümler adanın dört bir yanına dağılmış. Toplu taşıma kullanaran gezmek mümkün ancak saat konusunda pek esnek değiller. Biz de araç kiralamayı tercih ediyoruz. Araç kiralama ofisleri limanın hemen karşısında.Sorun yaşamamak için kiralama ofisleri ile önceden iletişime geçilip rezervasyon yapılabilir.
Thassos Konaklama
Thassos’da konaklama fiyatları diğer Avrupa ülkelerine göre oldukça uygun. Hatta kur farkına rağmen Çeşme, Alaçatı gibi popüler tatil beldelerinden ucuzdu. Biz Skala Kallirakhi’de Studio Triponis’de konakladık. 3-4 kişinin çok rahat kalabileceği, teraslı, içinde mutfağı ve mutfak ekipmanları olan rahat bir oda.Pansiyon sahibi, İskeçe’li bir Türk olan Ferdi. Ferdi ve eşi, seyahatimiz süresince bize her konuda yardımcı oldu. Türk’lerin samimiyeti, yardımseverliği dünyanın neresine giderseniz gidin karşınıza çıkıyor. Ferdi, bir koltuğa birden fazla karpuz sığdırmış,çalışkan ve vizyoner. Kallirakhi’ye yolu düşenler köy meydanındaki marketine uğrayıp merhabamızı iletirse ne güzel olur. Geçen yıl ise Kallirakhi köyünün içinde, eski bir köy evinden dönüştürülmüş Anastasia’s House’da konaklamış ve pansiyon sahipleri ile çok güzel bir dostluk kurmuştuk. Kallirakhi, bu seyahat sırasında kalınacak en iyi tercih olabilir.
Siz biletiniz alıp, otelinizi seçedurun. Ben de "Thassos Gezilecek Yerler" yazımı hazırlamaya devam edeyin. Bu arada belki Sakız adasına gitmeyi planlayanlar Sakız yazımı okumayı unutmasınlar.
Her zaman gidilecek bir yolunuz olması dileği ile...
Yorumlar
Yorum Gönder