Kanlıca’da Kahvaltı

İstanbul,Beykoz'daki Kanlıca'da ve Kanlıca Sahilinde gezilecek yerler...

Kanlıca Gezilecek Yerler: Kanlıca İskelesi

Hafta sonları ya da güneş gördüğümüz her tatil gününde, şehre yakın kaçacak bir yer ararız.Ağva’ya ya da Sakarya’ya ya da Lüleburgaz’a oradan Tekirdağ’a doğru…Alternatif çok  ama ya trafik? Kafayı boşaltalım derken trafik,kalabalık, stres… Hatta bu kaygılar yüzünden hafta sonları evden çıkamaz olduk , kendimizi Netflix’e vurduk… Oysa bahar geliyor, erguvanlar açıyor, yunuslar boğazda dans ediyor… İstanbul’un güzelliklerini instagramdan değil yerinde görmek lazım. 
Denizin kokusu ,kaldırım taşları arasında boy gösteren devrimci bir papatya, sevecen bir sokak köpeği, utangaç bir kedi, kucak açmaya hazır tarihi bir çınardır İstanbul.
Ve Kanlıca’da böyle bir İstanbul’dur.

Kanlıca’ya Nasıl Gidilir
Küçük bir semt olan Kanlıca’da otopark sınırlı.Hatta kendi kendine zor yetiyor diyelim.Ama Bebek’ten vapurla, Emirgan’dan motorla hatta İstinye’den Çubuklu Feribotu ile çabucak gelinebilir.Ayrıca Kavacık’tan minibüs, sahil yolundan sarı dolmuş ya da otobüsleri kullanmak da mümkün.Hangi araç olursa olsun  erkenden gelin, sabahı Kanlıca’da yaşayın derim.



Kanlıca’da Nerede Kahvaltı Yapılır
Yemek yemek üstüne ne düşünürsünüz bilmem
Ama kahvaltının mutlulukla bir ilgisi olmalı /Cemal Süreya

Cemal Süreya’yı hiç bilmeyenler bile bu dizeleri bilir.Kahvaltı, milletçe hassas noktamız.Hele hafta sonu “mükellef” kahvaltı herkesin beklentisi.Ve Kanlıca’da bu beklentiyi karşılayacak epey mekan var.Ama bu satırların yazarı olarak ben, kendi “ mükellef kahvaltı”anlayışımdan söz edeceğim.Hem de tam bir mahalleli gibi ,Perihan Abla ya da Süper Baba ‘nın içindeymiş  gibi hissedeceğiniz bir kahvaltı.Gelin Kanlıca'da kahvaltı için yeni bir deneyim yaşayalım.

Önce nevaleleri toparlayalım.
Kahvaltılık alışverişi için ilk mekan, Kanlıca Büfe yani  Muzaffer Abi’nin bakkalı.

Kanlıca'da Kahvaltı, Kanlıca Büfe


Bu fotoğfafda gördüğünüz Muzaffer Abi, gençliğinde fubolcuymuş.Büfeyi ise 27  yıldır işletiyor. Kendi tasarladığı ahşap rafları büfe ile yaşıt. Ürünler raflara özenle dizilmiş,dolap, tezgah her şey tertemiz.Kahvaltı için Muzaffer Abi’den tek öğünlük beyaz peynir, eski kaşar, salam, zeytin , mini sandviç ekmekleri alıyoruz.Buradan alacağınız herşey kaliteli ama yıldız; simit.Kişi başı en az bir tane.Ben tercih etmem ama isteyenler için bal, sürülebilir çikolata ,krem peynir gibi alternatifler var.



Gözlemeden vazgeçmem diyenler,eczanenin sokağındaki  Özlem Sütlü Yufka'ya uğramalı.  günlük Burası küçük bir aile işletmesi, mahalle esnafı. Gözlemeyi sipariş üzerine yapar, köşeden uğrayıp siparişi verin, siz ilk çayları içmeden gözleme hazır.Bu arada madem Kanlıca’ya kadar geldiniz, teyzemden taze yufka, mantı ve tarhana almayı unutmayın.
  
Nevaleleri topladık. Kahvaltıyı Kanlıca Gençlik Çay Ocağı’nda yapacağız.

Kanlıca'da Kahvaltı,Kanlıca Çay Ocağı

Zeki Ağabey ve oğullarının işlettiği, küçük bir mahalle kahvesi. Ağaçların altındaki minik taburelere oturuyor, minik masalarda soframızı kuruyoruz.Buradaki çay, İstanbul’da içebileceğiniz en iyi çay , kahvaltı ise İstanbul’un en  iyi kahvaltısı.

Kanlıca’da Ne Yapılır
Kahvaltıdan sonra,yolun karşısına yani deniz tarafına geçiyoruz.Tezgahlardaki el işi takılar, seramikler, cam süs eşyaları ile hediyelik eşya pazarı, renk cümbüşü içinde.
Az ilerideki cami, Mimar Sinan tarafından yapılan” Gazi İskender Paşa Camii”.

Kanlıca Gezilecek Yerler,Gazi İskender Paşa Camisi

 16. yy. dan kalma cami, tek şerefesi ,tek minaresi , ahşap cephesi ve taş örülü duvarları ile Sinan farkını yansıtıyor.
Kanlıca Gezilecek Yerler, Gazi İskender Paşa Cami Avlusu

Bir zamanlar cami avlusu olan meydandaki çeşme de “ Hacı Veysi Bey Şadırvanı”. 
Geçen yıl yapılan restorasyondan sonra şadırvan daha az görünür oldu.Oysa eskiden tam meydanda göze çarpan bir yapıydı. Etrafında takunyaları ile abdest alanlar olurdu.Balıkçılar suyunu buradan doldurur, sokak hayvanları susuzluğunu burada giderirdi.

Avluda göze çarpan bir diğer eser ise, İskender Paşa ve oğluna ait olan türbe.

Kanlıca Gezilecek Yerler:Gazi İskender Paşa Türbesi

Kanlıca İskele sahili, küçücük bir alan.
Banklardan birine oturup, dost canlısı güvercinleri, sevimli kedileri, küçük yolcu motorlarını izlemek; Hava güneşliyse , boğazı, oynaşan yunusları, Emirgan’ı , Hisar’ı, erguvanları görmek, İstanbul’u hissetmek gibi ….

Kanlıca Gezilecek Yerler:Kanlıca-Emirgan
Artık tek tük kalmış, boğazı izleyen tarihi kafelerden biri olan İsmail Ağa kahvesi, soluklanıp yoğurt yemek için iyi bir tercih.Yoğurt üzerine şeker döküp yeme fikrine sıcak bakmasam da, İsmail Ağa’nın ahşap pervazlarından boğazı izlemeye bayılıyorum.


Kanlıca aynı zamanda yalılar ve ahşap konaklar semtidir. Boğazdan Kanlıca’ya bakarken yan yana dizilmiş yalılar,fotoğraf karesi gibidir.Hepsinin bir hikayesi var ve bu hikayeler başka bir yazının konusu. Kanlıca’nın iç taraflarına doğru yürürken ise taş döşeli sokaklar ve sağlı sollu uzanan ahşap evler, konaklar göze çarpar.Sokakların bir kısmı tanıdık, ya bir filme ya bir diziye fon olmuştur.Sitelere, betonlara teslim olmamış son sokaklar bunlar.Kimi boyanmış, pencereleri renk renk çiçeklere bezenmiş, kimi yıpranmış, yıkılmaya yüz tutmuş ahşap binalar… Geçmişte neler gördüler kim bilir? Kimler geldi kimler geçti buralardan kim bilir?

Kanlıca Gezilecek Yerler, Kanlıca Ara Sokakları


Sonra belki sahilde biraz yürüyüş, balık tutanları, el ele dolaşan sevgileri, denizi ilk kez gören bebekleri izlemek.
Belki biraz daha yukarı, Mihrabat’a çıkmak.Ağaçlar arasında gezinmek… 
Tercihiniz ne olursa olsun Kanlıca’da geçen bir gün, eski İstanbul’a duyulan özlem demek...

Kanlıca’da Ne Yenir?
Kanlıca’da her keseye ve her damak tadına uygun restoran alternatifleri bulmak mümkün.
Örneğin, iskeledeki Yakamoz’da, boğaza nazır rakı-balık.Neredeyse 20 yıldır aynı yerde hatta aynı çalışanlarda devam ediyor Yakamoz.Manzarası muhteşem, mezeleri, balıkları taze, hizmet güler yüzlü…
Kanlıca'da Yemek:Yakamoz Restoran

İkinci Bahar isimli restoran ise,  deniz manzaralı olmasa da zevkle dekore ettikleri terasıyla iyi bir alternatif . Yine eski bir işletme, açıldığı zamanları hatırlarım.Şener Şen’in meşhur dizisinin olduğu zamanlar işte…Sahipleri MSA mezunu. Ekmeklerini, şerbetlerini vs… kendileri yapıyorlar.Mahalle arasında böyle bir gurme restoran bulduğunuza inanamıyorsunuz. 
Lezzete 10,güleryüze 10 puan daha…

İstanbul’un en iyi etli ekmeği; Konyalı Etli Ekmek. Halide Edip Adıvar Caddesi üzerinde küçük bir esnaf lokantası.İlk bakışta, hafta sonu gezginlerinin dikkatini çekmeyecek, sıradan bir mekan gibi görünüyor. Oysa " bıçak arası etli ekmeği "enfes.Müptelası olabilirsiniz.

Ahhh Kanlıca… Dilim döndüğünde anlatmaya çalıştım.Amacım merak uyandırıp, değerlerine sahip çıkmak isteyenleri harekete geçirmek.Zira Kanlıca, İstanbul’un sahip çıkmamız gereken değerlerinden.Usulca desteklemeli,sakinlerine saygı duyarak gezmeli, keşfetmeli…
Ben kendi Kanlıca’mı yazdım.Siz de kendi Kanlıca’nızı yazmaya var mısınız?







Yorumlar